Att bryta ny markSå stod man där igen då, utanför en ny gymnastiksal. Öde på parkeringen. Man undrar liksom, har man kommit rätt, tills man ser att det lyser där inne eller kanske hör ett ljud. Då tar man ett djupt andetag och bestämmer sig att det är dags nu, det går inte att vända. Och så öppnar man långsamt porten, den känns så tung i händerna, kroppen som är långsam. Man hänger av sig jackan i den nya miljön, musiken har genast smugit sig emot men än finns inte riktigt dans i benen. Allt är för främmande. Så sätter man sig på en soffa snörar på sig dansskorna. Känner hur det knyter sig lätt i bröstet. Tänk om det inte... Tänk om jag inte... Hejdar sig och kommer att tänka på tanken som man tänker varje gång man är på en helt obekant plats och dansar: "Andas Tone, kom ihåg, du är här för att ha roligt". Och så känna att för varje gång man öppnar den där porten till ett nytt rum så har de där orden en snabbare effekt. Kroppen vet, den behöver mindre övertalning.

Ja, så stod jag där igen då. Klev in i Yrkesskolans gymnastiksal för att kolla in Ålands lindy hop-gäng. Det är alltid jobbigast när man är nybörjare på något, man vet inte vilken nivå de andra är på, vilken stämning det ska vara, om de ska vilja dansa med en, det känns osäkrare när man inte har en danspartner att hålla sig i. Men framöver ska jag tala om för er varför dans kan vara det bästa i världen att vara nybörjare på. - Alla lärare man möter. Men det är inte det jag ska prata om nu.

Jag ska prata om känslan som väldigt snabbt infinner sig varje gång, ikväll också. Den av att vara välkommen, även om man dansar hellre än bra. Och den av att det bemötandet gör att man slappnar av, blir mottaglig för nya lärdomar och glädjen.

Och så går man ut genom dörren igen med rakare rygg, mera stuns i stegen, ett lite större leende. Och man vet att är det  inte lite läskigt är det inte verkligt viktigt.

ÄR DET INTE LITE LÄSKIGT, SÅ DÄR SÅ MAN NÄSTAN VILL VÄNDA OM PÅ VÄGEN, SÅ BETYDER DET ATT MAN INTE HAR NÅGOT ATT FÖRLORA.
MEN HELLER INGET ATT VINNA.

Ps. Du som vill veta vad jag gjorde får vänta till imorgon ;-).

Kommentarer

Populära inlägg