Ta hjälp av prioriteringar för att säga nej


Projekt självstyrning - Dag 4:

Några frågor till dig angående din arbetssituation:

1.) Vad måste du göra?
2.) Vad är viktigt för dig att gör för att komma dit du vill på sikt?
3.) Vad gör du för att du tänker att det vore bra?

Hur många aktiviteter blev det som du bollar med just nu? Hur klarar du av att prioritera mellan dessa aktiviteter? Den tråkiga insikten är att man inte kan göra allt. Därför är det bra att dela upp sina aktiviteter enligt dessa kategorier.

1.) Det du måste göra, hur ser det ut på den här fronten? Egentligen är det få saker som man måste, men hit räknas även saker som känns allt för kostsamt att strunta i. Till exempel uppgifter som gör att man blir klar med en utbildning, eller att hoppa av ett uppdrag som man har åtagit sig och är en bra bit in i, eller att utebli från ett jobb som man behöver. Med det inte sagt att det går, ibland måste man säga nej till upplevda måsten eller flytta fram deadlines för att det ska vara hållbart.

2.) Vad är viktigt för dig på sikt? Börja med att fundera på hur du skulle vilja att ditt liv utvecklades. Hur väl stämmer kategorin: Det du måste göra, med det du vill på sikt? Det här är en hjälp i att prioritera, välja och säga nej.

3.) Vad gör du bara för att det verkar bra i andras ögon? Här kan man alltid skala ner, och det rejält. Vissa är junkies på att publicera selfies, andra på att ha det överstädat, eller på att göra varje sak de gör perfekt. Men har du frågat dig vad som är nyttan och nöjet för dig? Är det bara för att verka som något är det inte värt ens energi.

Till sist: Ha inte för många mål att jobba mot på en gång, låt vissa projekt vila, testa att välja tre saker som är viktiga att du ägnar dig åt, börja där, se om du kan styra upp dina dagar så att du hinner med det på ett balanserat och strukturerat sätt. Sen kan du se om det går att lägga till något mer.

- Börja med att bestäm dagens viktigaste uppgift. Välj sedan dagens näst viktigaste uppgift. Till sist dagens tredje viktigaste uppgift. Avgränsa vad du behöver ha gjort på varje punkt och lägg tid på dem efter prioritet.

Kommentarer

Populära inlägg