Det är aldrig för sent att börja lära sigDet finns många tokiga förutfattade meningar som påverkar våra val i livet. En av dem som påverkar en människas val att börja dansa är tron att det är för sent att börja med något nytt när man har passerat en viss ålder.

Jag hör argumentet ibland när jag pratar om dans med icke dansare, att "åh, jag skulle önska att jag hade börjat med det där för tio år sedan när jag funderade på det, nu är det väl för sent"... Nej, nej, nej, det är det inte!

Tanken hör säkerligen samman med ett missförstånd som mänskligheten började göra upp med på allvar först för cirka 15 år sedan. Nämligen att vi har en begränsad, låst kapacitet i hjärnan som vi föds med och som sedan falnar med åren. I själva verket är hjärnan plastisk, de upprepar det hela tidenunder min utbildning. Hur vi inte kan veta säkert vad en hjärnskada ska innebära eftersom hjärnan har en fantastisk förmåga att reparera, omfördela, bygga nya förbindelser, återhämta sig.

Nya nervbanor byggs när vi utför nya aktiviteter och lär oss nya saker. En process som pågår hela livet, det gäller även motorisk inlärning. Ju oftare vi aktiverar en nervbana desto starkare blir kopplingarna, desto starkare tycks minnet bevaras. Det tar ett tag innan banorna är kopplade, starka och klara att användas. Det är därför det känns så trögt att lära sig något nytt i början. Det är därför du står där som ett frågetecken när du presenteras inför ett nytt danssteg. Du måste bygga nya broar i din skalle, det gör du genom att öva, öva och öva.

Så snarare är det så här: Det är aldrig för sent att börja med något nytt, se det istället som ett sätt att vidga och bygga ut nätverken i din hjärna. Sök utmaningar, känn dig dum i början, men bli smartare!

Och låt inte det faktum att du inte kan leda till att du inte vågar prova något nytt, gör det du tycker verkar roligt, gör det du drömde om för 10 år sen! Det kommer inte att vara så mycket svårare att lära sig idag än det hade varit då :-).

Kommentarer

Populära inlägg