Sov dig till en bättre dans!

Om du som jag dansar mycket på fritiden har du säkerligen en hel del sena kvällar på agendan. Sömnen får snällt vänta vid sidan av för att pusslet ska fungera. Ofta när vi försöker maxprestera på olika områden i livet är det just sömnen som blir lidande. Men hur vettigt är det om vi faktiskt vill vara välfungerande människor som är mottagliga för utveckling? Inte alls, visade det sig under dagens föreläsning om sömn och kognition.

När vi sover för lite får vi sämre koncentrationsförmåga och mindre motivation. Två aspekter som försämrar vår mottaglighet under inlärningstillfället. Sömnen är viktig för vårt immunsystem, genom att sova bra håller vi oss friskare. Massa andra bra saker händer under sömnen. Just nu tänker jag främst nämna att våra procedurminnen tycks stärkas (konsolideras) under sömnen. Det betyder att om vi försöker lära oss avancerade rörelser eller träna in nya koreografier eller turer leder en god sömn till en snabbare inlärning.

Sömn är ett stort forskningsområde och jag tänker inte, även om det var fantastiskt intressant, gå in på allt föreläsaren John Axelsson tog upp här.

Det budskap jag vill föra vidare är att sömnen är avgörande för att vår kropp ska vara i balans och för att vi ska kunna lagra minnen, hålla oss friska, lära oss nya saker och prestera bra under dagen. Hur vet du att du sover tillräckligt? Du känner dig pigg större delen av dagen och behöver inte en väckarklocka för att komma upp ur sängen.

Så slutsats för dansen? Om du inte kan kompensera med att gå upp lite senare dagen efter finns det skäl att fundera över om du ska låta den gå ut för allt för många nattsömner i veckan. Vi behöver sömn om vi ska kunna utvecklas som dansare och sannolikt också ha en god hälsa och välfungerande hjärna längre fram i livet.

Kommentarer

Populära inlägg